Hana Vanická, majitelka společnosti Umělecké programy.cz

Budoucnost pro zážitková firemní setkání

Rozhovor s Hanou Vanickou, majitelkou společnosti Umělecké programy.cz

4.2.2010 - Doporučujeme

Hana Vanická je majitelkou společnosti Umělecké programy.cz. Produkci uměleckých programů se věnuje od roku 1994 a je pokladnicí originálních nápadů. V Ateliéru na Malé Straně má pod patronací tvorbu nových programů a jejich produkční zajištění. V současnosti dokončuje studium psychologie a sociologie na Masarykově Univerzitě v Brně.

Dovolte mi prosím začít otázkou, co Vás vedlo k tomu založit si Umělecké programy.cz? Dětským snem většiny malých holčiček je stát se budˇ princeznou nebo herečkou či zpěvačkou a Váš obor má s uměním hodně společného ...

Prapočátkem myšlenky založit si společnost jako jsou Umělecké programy.cz byla především bohatá fantazie, u které jsem cítila potřebu ji uplatnit. Hnacím motorem se stala touha po smysluplné seberealizaci, obdiv k historii, divadlu, poezii a našim kulturním tradicím. Má nynější práce je tedy tím nejlepším pojítkem.

Psaním programů se zabývám již od roku 1994. Mezi naše klienty patří např. společnosti T-Mobile, Česká spořitelna, O2 a další. Z větších akcí pro veřejnost jsou to hradní slavnosti na hradě Loket a Rabí, vinobraní ve Žlutých lázních či rodinné dny se Slovanskou tématikou - Slované na Václavském náměstí.

 

Vaše firma má ve svém okolí jistě velkou konkurenci, čím se podle Vás odlišujete od těch ostatních?

Lidé chtějí na firemních akcích stále více zažívat něco nového, zajímavého, nezapomenutelného... zde je právě prostor pro ztvárnění umělecké, které zanechává silnější prožitek z celého setkání. Naší předností jsou interaktivní zážitkové programy, kde se samotný host stává aktivní součástí celku. Komunikativní přístup tu stírá psychologickou hranici mezi jevištěm a hledištěm, host pomocí umělce sám tvoří. Prostřednictvím her a interaktivního programu se dojem ze setkání zintenzivňuje. Originální zábava, citlivý přístup k hostům a tématu a hlavně zážitky, to je to, proč se k nám lidé vracejí.

 

Překvapila mě široká škála programů, které nabízíte. Mohla byste je více přiblížit?

Díky spolupráci s mnoha umělci je naše programová rozmanitost opravdu veliká. Z tématických programů bych ráda jmenovala historické ve stylu starého Řecka, přes Slovany, Středověk, Renesanci, Baroko, Romantismus, až po témata elegantních 30.let či květinových 60.let 20. století. V našich programech se snažíme představit dobovou společnost v celé její šíři - člověka, kulturu, jídlo i životní styl. Dalšími tématy setkání mohou být exotické, hudební či elegantní programy, plné specifického humoru, tance, hudby, divadla, kulinářské show či exhibic bojového umění.

Pro doplnění programu firemního školení máme připraveny např. tvořivé dílny, ve kterých účastníci mohou prakticky rozvíjet svou fantazii a kreativitu a své výtvory si odnést domů pro radost. Zde se hosté nechávají inspirovat uměleckými řemesly, lidovými zvyky či experimentální kuchyní. V neposlední řadě jsou oblíbené Rodinné dny, kde se mohou setkat spolupracovníci se svými dětmi ve společnosti celé firemní rodiny.

Naše umělecké programy jsou variabilní a dají se přizpůsobit prostoru i společnosti lidí, pro kterou je setkání pořádáno.

 

Velice mě zaujalo vaše pojetí teambuildingu, mohla byste říct, co je pro klientelu tak ojedinělé?

Teambuilding v našem pojetí znamená především dynamickým způsobem podporovat skupinovou soudržnost. Účinkující spolu řeší reálné situace, kde je komunikace a spolupráce skupiny velmi důležitá. Tématické psychosociální hry a společný zážitek prohlubují pohled na okolní svět i sebe sama a napomáhají vytvářet skupinové klima. Mezi nejoblíbenější programy patří středověká bojovka či starověká olympiáda, dále zálesácké, slovanské či detektivní hry.

 

Pro další rozvoj firmy je nutná i cizojazyčná nabídka. Je tedy i u Vás samozřejmostí?

Ano, je. Většinu programů zajišťujeme v angličtině, němčině, ruštině a francouzštině. Spolupracujeme také s umělci, kteří mají své programy v japonštině, portugalštině či italštině.

 

Co byste doporučila pro nadcházející období podzim/zima a jaké novinky připravujete?

Pro nadcházející období je velmi příjemným programem Dýňová slavnost světel - barvy podzimu. Dále máme připraveny vánoční a Mikulášské programy ve stylu Staročeských lidových Vánoc, Vánoc elegantních 30.let, Vánoc za Rudolfa II. či Tanečních vánočních retro párty. Nezapomenutelné jsou také programy s detektivní hrou pro hosty - Britský Diplomat či Saturnin a filmový večírek.

Z nových programů bych ráda představila program Cesta čokolády. Program přibližuje historickou cestu kakaového bobu od rovníkové Ameriky až k nám do Čech, do Celené ulice k našemu prvnímu čokoládovníkovi Filipu Vackemu. Hosté se na cestě setkávají s piráty, mušketýry i dámami v krinolínách. Neméně zajímavé pro hosty jsou tvořivé dílny, ve kterých si mohou vyrobit vlastního čokoládového lanýže, či se dozví, jak vyrobit výtečnou čokoládu i u sebe doma ...

Dalším programem je Britský Diplomat, vytvořený pro Hotel Diplomat v Praze, který je postavený na specifickém anglickém humoru. Hosté se přenesou do období viktoriánské Anglie se skvělou kulinářskou show, detektivní hrou a zábavnou golfovou groteskou.

 

Možná trochu předbíhám, ale co byste si přála pro Vás a Vaši společnost pro rok 2007?

Tím prvním přáním (jako tvůrci originálních programů) je citlivější přístup k autorským právům a nehmotnému vlastnictví obecně. Pro nás je úspěchem, pokud je nový program s naším rukopisem u hostů přijat s dobrým ohlasem. Druhým přáním (jako umělci) je hodně fajn hostů, kteří jsou kreativní a otevření interaktivní zábavě ?

 

 

Doplňující otázky:

 

Čím byste chtěla být, pokud byste nebyla člověkem:
medvídkem

Váš nejhezčí den v životě:
při setkání se smyslem života

Kdybyste měla 3 přání, jaká by to byla:
setkání s G.C.Jungem v jeho době, budování domova pro opuštěné lidi, umění léčit nevědomé komplexy

Jediná osobnost, se kterou byste se chtěla setkat:
Umberto Eco

Čeho byste nebyla schopná:
nespravedlnosti

Mít tu možnost, co byste ve svém životě změnila:
věnovat více času studiu archetypů a pohádek

Váš ideální odpočinkový večer:
večer s přáteli s praskáním ohně při západu slunce ve Středohoří

Oblíbená kniha:
Ženy, které běhaly s vlky

Oblíbený film:
Saturnin

Vaše životní filozofie:
být člověkem

 



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor