Centrum Babylon Liberec

Rozhovor Meetings s Ing. Milošem Vajnerem, tvůrcem Centra Babylon v Liberci

4.2.2010 - Doporučujeme

CENTRUM BABYLON v Liberci se za svých šest let existence zapsal do podvědomí široké turistické veřejnosti. O tom, jakým směrem se rozvíjí a na další plány jsme se zeptali jeho tvůrce, Ing. Miloše Vajnera.

BABYLON je znám zejména jako tematický aquapark. Jak hodnotíte Váš dosavadní vývoj?

Komplex vznikl ve svém původním zaměření jako společenský a zábavní areál. Byl budován s cílem najít vše "pod jednou střechou". A tak je tam od všeho něco - bowling, herny, kasino, dětská staročeská pouť, nákupní městečko, velké množství gastronomických jednotek, byznys centrum, hotel... A samozřejmě proslulý aquapark. V době, kdy jsme koncept tvořili, byli jsme průkopníky na českém trhu a je tomu tak i dodnes. Ale ani ve světě se není kde poučit. Know how je mimořádně drahé, nikdo ho nechce jen tak nabídnout, a tak se musíme učit sami na sobě. Za těch šest let postupného zprovozňování jednotlivých etap také víme, co jsme podcenili, přeinvestovali, anebo co nám naopak chybí. Teď mám na mysli především nepoměr ubytovací kapacity k celkové nabídce dalších služeb. Zatímco jedni mají dostatek lůžek a hosté se jim nudí, u nás je tomu naopak. To nás vedlo k rozhodnutí přistavit další hotel.

 

Již dnes máte 250 lůžek, což odpovídá kapacitě největších krajských hotelů. Je opravdu důvod ji zvyšovat?

Ten důvod je dokonce dvojí. Na jedné straně je to sezónnost v zimě i v létě, kdy doslova praskáme ve švech. A na druhé straně nejsme ubytovací kapacitou dostatečně "velcí" na pořádání větších kongresů. Největší z našich kongresových sálů pojme přes 800 účastníků, ale počet pokojů činí zatím pouze 111. Několikrát do roka se pořádají velké akce a je nevýhodou, že účastníci musejí spát v několika dalších hotelích. Nejsme proto schopni v ubytování uspokojit náročnější klientelu, i když s ostatními službami jsou hosté u nás velmi spokojeni. Tak širokou nabídku služeb nenajdou nikde v republice. Navíc naše celoroční obsazenost se již po dva roky drží na 65 %, což je docela slušné.

 

Přístavbou nového hotelu budete mít více než tisíc lůžek. Stanete se největším mimopražským hotelem a budete v první desítce co do kapacity v České republice. Uživíte to vše?

Kdybychom tomu nevěřili, tak se do takovéto akce nebudeme pouštět. Máme již vybudováno to, co nám druzí možná mohou závidět. Nový hotel bude rovněž čtyřhvězdičkový a na ještě lepší úrovni, než ten stávající. To jsou ty zkušenosti. Vsadili jsme na jakýsi trojúhelník činností. Dnes naši klientelu tvoří rodiny s dětmi a byznys akce. Do budoucna k tomu chceme přidat wellness se zaměřením na střední věk a seniory. Je to tak trochu všehochuť, ale perfektně nám to vykrývá celý rok. V době prázdnin nejsou kongresy a mimo-sezónu lze vykrýt třeba relaxačními pobyty.

 

Kongresová turistika je soustředěna především do Prahy. Čím jí chcete konkurovat?

Jednak je to okolní příroda vhodná pro incentivní turistiku či doplňkové výlety. Přes den se školit a večer bavit, aniž by bylo nutné vyjít na ulici, je rovněž aktuální. A v neposlední řadě má Praha ve srovnání s námi trochu handicap. Je drahá i již trochu okoukaná. Mnohé firmy tam již nechtějí, neboť se jim stává, že se jim účastníci rozutečou po městě či známých, a tím se snižuje efektivnost a smysl celé akce. Na druhé straně nám v Liberci chybí letiště pro mezinárodní konference. Ale to také mnohá města ve světě nemají a přitom docela dobře fungují. Tak proč ne v Liberci. Jenom pro zajímavost. Z BABYLONU na konečnou pražského metra je to jen osmdesát kilometrů po dálnici.

 

Kdy hodláte nový hotel otevřít?

Slavnostní zahájení je plánováno na 16. prosince 2005, ale zájemci o spolupráci si ho mohou prohlédnout i dříve. Každé poslední pondělí v měsíci pořádáme jakýsi "den otevřených dveří". Je to odpolední informační seminář či workshop. Jeho účastníci u nás mohou i zdarma přespat a trochu "nasát" atmosféru. A co se týká samotného hotelu, připravujeme několik samostatných prezentací. Letošní každoroční setkání je připraveno na 9. září, kdy se v Liberci bude otevírat i nová sportovní hala.

 

Jak spolupracujete s veřejným sektorem?

Víte, musím přiznat, že mé pocity jsou dost smíšené. Někdy mi připadá, že každý mluví o něčem jiném. V Liberci se například chystá mistrovství světa v zimě 2009, ale zatím se to v oblasti turismu moc neprojevuje. Na podporu cestovního ruchu jsme také spolu s dalšími subjekty založili ASOCIACI JEŠTĚD. Máme ale pocit, že "těm nahoře" jde jen o prázdné pojmy. Mluví o destinačním managementu, a přitom ani neví, co by od něj měli očekávat. Raději jako partnery volí další úředníky, kteří si nedovolí nic kritizovat. Utrácejí nesmyslné peníze za propagaci a nemají zájem zefektivnit svoje chování. I když jsem v cestovním ruchu zatím elév a musím se ještě hodně učit, již to, co jsem okolo sebe viděl, by vydalo na několik dalších rozhovorů. Přesto nejsem pesimista a ženou mě vpřed nové výzvy. Naše ambice udělat za pár let z Liberce třetí nejnavštěvovanější město v Čechách jsou reálné. Ale i o těch dalších plánech by šlo ještě dlouho hovořit...

 

Děkuji za rozhovor.

 



Další informace Vám rádi poskytneme prostřednictvím EduCity, prosíme kontaktujte p. Bartičku info@educity.cz nebo na tel. (+420) 731 169 890

Vytisknout rozhovor